Eten wat de pot schaft?

Gepubliceerd op 23 juni 2020 om 20:58

"Pap, mam...wat eten we vanavond? Joepie, broccoli met courgette!"                                                 
Zou super fijn zijn, als je kind altijd zo tevreden is met jou maaltijd keus. Helaas horen jullie ook vaak: “bleeh, eten we alweer zo vies? Maar wat nou, als je kind echt geen groente of fruit lust? Want dat kan....                   

Peuters,kleuters, maar ook tieners kunnen moeite hebben met groente of fruit eten.                               

 

Hoe komt dat?

Er zijn veel factoren die hier aan bij kunnen dragen: niet aangeleerd, gewenning, weinig tijd om groente lekker klaar te maken, te laat begonnen met groenten leren eten, te lang potjes gegeten, smaak. Ook kan een vervelend voorval aan tafel, ook al is het jaren geleden, er voor zorgen, dat een kind moeite heeft met groente eten. En zit er achter het ‘niet lusten’, een onderliggend probleem. Ook kinderen in het autistisch spectrum ervaren vaker problemen met eten.      

  

Krijg je je kind aan het eten van groente met wat tips?

Dat kan ik je niet garanderen, je kunt eten nu eenmaal niet naar binnen proppen. Sterker nog, het kan een manier worden om negatieve aandacht te trekken. Je kind heeft met eten macht en daar kan je kind zich heel bewust van zijn.


Toch hier wat tips voor jullie: 

 

  • Allereerst, een maaltijd moet gezellig en ontspannen zijn. Om de tien seconde met een boze blik zeggen: “neem nou nog een hap, straks is het koud” heeft meestal niet het gewenste effect. Dek zoals altijd leuk de tafel, probeer groentes te verstoppen in je gerecht, bijvoorbeeld in lasagne of pizza. Als je weet, dat de groente die dag niet in de smaak valt, schep kleine porties op. Een bord vol, is niet te overzien. Hou het fijn aan tafel, laat ‘het eten’ niet het gesprek aan tafel zijn.

   

  • Als je iets klaarmaakt, waarvan je weet, dat je kind dit echt niet lust (wel een aantal keer proberen, andere smaken moet je léren eten), kun je ook einde van de middag een snack momentje inlassen. Maar er iets gezelligs van…even voorlezen op de bank of een filmpje, mooi bordje met gezond en lekker: blokjes kaas, plakje vleeswaren, snack tomaatjes, plakjes komkommer, reepjes paprika, net wat je kind lekker vind.

 

  • De staafmixer is waarschijnlijk al jaren niet uit de kast geweest, maar tover hem maar weer eens tevoorschijn. Pureer groente en schep het door de saus.

 

  • Laat je kind zelf koken (of samen). Zoek lekkere en gezonde recepten op. Je kind of puber heeft die dag de regie. Met oudere kinderen kun je ook een vaste dag in de week afspreken, dat hij of zij zelf kookt. Zelf de boodschappen laten doen is ook leuk. En leerzaam.

 

  • Even een technisch stukje…iedereen erft twee soorten van het smaakgen TAS2R38. Dat gen splitst zich in AVI en PAV. Als je bv. twee AVI versies bezit, ben je ongevoelig voor bittere smaken. Van elk soort één, is het mooist, maar bezit je twee PAV versies, dan kun je dus veel moeite hebben met bittere smaken. En dan smaakt bloemkool, broccoli, kool, spruitjes, asperges en witlof dus hélemaal niet lekker. Het kan dus goed  mogelijk zijn, dat je deze groente echt niet lust.

   

  • Je kunt veel groente ook rauw eten, aan tafel of als snack. Veel creatieve ideeën zijn te googlen of op pinterest te vinden. Want er is nog meer, dan alleen komkommer, wortel en tomaat.

 

  • Als een kind echt veel moeite met groente heeft, maak eens wat vaker een smoothie. Zoet fruit, wat spinazie erdoor en je proeft totaal de groente niet. Of een lekkere pan verse soep, vol met groente…helemaal pureren en voila; een heerlijke romige warme soep.

 

  • Snij de groente zo fijn mogelijk, een halve bloemkool of een brok courgette in je mond, terwijl je dat niet lust….dan eet hele kleine stukjes net iets fijner.

 

  • Kijk eens bewust naar je kook patroon. Neem alleen spinazie: dit kun je met aardappelen en jus eten, maar er zijn talloze varianten te verzinnen. Wees creatief 😉

 

Dan nog een kleine tip. Wij als volwassenen, eten (lusten) ook niet elke groente en fruit soort. Het mag geen excuus voor je kind zijn, want je hebt nu eenmaal voedingstoffen nodig. Maar geef je kind de ruimte om een aantal groentes (of fruit) niet te lusten.

 

Hopelijk heeft deze blog weer even een andere kijk op 'de avondmaaltijd' gegeven. En draagt het bij tot een gezellige momentje. Succes!!

 

Liefs Saartje.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.